AXGIL-priser er igennem årene blevet uddelt til en lang række organisationer, virksomheder og enkeltpersoner, som har gjort en indsats over for LFBT miljøet, ikke kun i Danmark men også i vores nabolande.

 

AXGIL 2017 - Her modtagerene

 

Kulturprisen: KIM Filmen

Medieprisen: Out&About

Festprisen: Copenhagen Pride

Aktivistprisen: Amnesty International

Erhvevsprisen: Danish LGBT Netværk

Detailprisen: Elgiganten

Sportsprisen: Mads Tiim

Publikums-prisen: G-A-Y Cph

Æredsprisen: Centralhjørnet

 

AXGIL 2016 - Her modtagerene

 


Medieprisen: Ellie Jokar
ELLIE JOKAR har i DR3-dokumentaren Hvem f... er Ellie? udvist et enormt mod gennem sin åbenhed om sin forelskelse i en anden kvinde. Hun har dermed udfordret et tabu i mange religioner, herunder hendes egen, islam. Gennem sin åbenhed har Ellie Jokar været med til at sætte fokus på seksualitet blandt etniske og religiøse minoriteter.

 

 

Kulturprisen: Trine Nadia
TRINE NADIA har gennem kortfilmen Så Se Mig Nu givet et indblik i, hvor svært det kan være at springe ud, og angsten for at blive udstødt og miste sine rødder. Kortfilmen berører emner som åbenhed og kærlighed samt evnen til at finde den indre styrke til at stå ved sig selv, ligegyldigt hvad udfaldet måtte være.

 


Festprisen: Aalborg PRIDE
AALBORG PRIDE sprang i 2015 ud som Danmarks tredje pride-festival efter København og Aarhus. Op mod 1.500 gik med i paraden gennem den nordjyske hovedstad. Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, bakkede engageret op om priden i sin åbningstale, og mangfoldigheden blev også hyldet ved efterfesten i byparken Karolinelund.

 


Aktivistprisen: Tommy Petersen
TOMMY PETERSEN har i flere år sat LGBT-rettigheder og -vilkår på dagsordenen i medierne og hos politikerne. I Borgerrepræsentationen har han skaffet penge til Happy Copenhagen, en opdateret LGBT-levevilkårsundersøgelse og udvidelsen af CheckPoints rådgivning til transkønnede. Lige nu kæmper han for de gratis kondomer til det københavnske LGBT-miljø.

 

 

Erhvervsprisen: CALL ME

CALL ME er et mobilselskab med holdning og karakter. Det har firmaet vist ved at støtte LGBT-miljøet som sponsor for Copenhagen Pride. Call Me tager ansvar i et samfund, hvor kommunikation mellem mennesker er essentiel. Tal ordentligt-kampagnen opfordrer til gensidig respekt og når frem til folkeskole og arbejdspladser samt Facebook og YouTube.

 

Detailprisen: HOMOWARE 

HOMOWARE åbnede i 2015 deres første fysiske butik, som ligger i Larsbjørnsstræde 11 i København. Med 15 år på bagen er Homoware blevet Skandinaviens største online gayshop, og det er en af Danmarks ældste online-butikker. Homoware er fast sponsor ved Copenhagen Pride, Aarhus Pride, Aalborg Pride og Malmø Pride.

 

 

Sportsprisen: Kevin Arildtoft Moer
KEVIN ARILDTOFT MOER er træner i TIK, Tåstrup Idrætsklub, i herrehåndbold, anden division. Han har som åben LGBT’er vist, at ens seksuelle orientering ikke behøver at forhindre, at man kan være med på højt sportsniveau. Kevin Arildtoft Moer har også sat fokus på behovet for at tale ordentlig til hinanden i sportens verden.

 

 

Publikumsprisen: Nattens Dronning
Mange havde forud for dette års AXGIL prisuddeling nomineret forskellige drags. Særligt Nattens Dronning havde fået mange stemmer, hvorfor det var naturligt for AXGILs styregruppe, at tildele prisen til netop dem.

 

 

 

AXGIL 2015

 

Erhversprisen: 7/11 Danmark
7/11 Danmark var i 2014 sponsor for Copenhagen Pride. Med butiksfacader, regnbuekopper, sponsorat af Drag Night og meget andet var det tydeligt, at 7/11 gik helhjertet ind i sponsoratet. Det viser, at man som virksomhed kan bevæge sig ud over smukke formuleringer i medarbejderpolitikker til konkret støtte af LGBT-miljøet.

 

Sportsprisen: Katrine Søndergaard Pedersen
Katrine Søndergaard Pedersen trak sig tilbage fra en storslået fodboldkarriere i 2013. Inden da var hun anfører på kvindefodboldlandsholdet. Katrine har i perioden 1993-2013 spillet 210 A-landskampe og vundet de nationale mesterskaber i både Danmark, England og Norge. I 2007 blev hun udtaget til FIFAs verdenshold og i 2013 udnævnt til Årets kvindelige spiller af DBU. Katrine er en af Danmarks oversete sportsstjerner.

 

Aktivistprisen: Operation Dagsværk

Ungdomsuddannelsernes årlige Operation Dagsværk var i 2014 til fordel for det kenyanske LGBT-miljøs kamp for bedre vilkår og lige rettigheder. Den 5. november gennemførte 20.000 elever fra de danske ungdomsuddannelser en landsdækkende indsamling til fordel for et uddannelses- og kapacitetsopbygningsprojekt af unge LGBT'ere i Kenya. Et flot og vigtigt initiativ for en sag der har behov for støtte.


Festprisen:
G.A.Y Copenhagen

I et miljø, hvor levetiden for nye barer ofte er kort, har G.A.Y. Copenhagen vist sig levedygtig. Det er en bar med en besætning, der altid er klar til at skabe hygge og fest, og et sted hvor man som gæst følger sig rigtig godt tilpas.

Kulturprisen: Gay Greenland – Portrætter

Det er ikke ofte, at der er opmærksomhed på LGBT-personer på Grønland. På Nordatlantens Brygge kunne man i 2014 se udstillingen Gay Greenland – Portrætter. Sammen har fotojournalist Jørgen Chemnitz og den tidligere direktør for Nordens Institut i Grønland, Leise Johnsen, skabt den første visuelle dokumentation af LGBT-personers liv i Grønland.

Medieprisen: Ambassadør Rufus Gifford

USA’s ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, har som åben homoseksuel, aktivt og på forbilledlig vis, brugt den platform, han har som højt profileret ambassadør, til at skabe opmærksomhed omkring internationale LGBT-sager. I Danmark har han sammen med den amerikanske ambassade gået med i Copenhagen Pride, og han har flere gange medvirket i markeringen af World Aids Day.


Æresprisen:
Lise Nørgaard

Lise Nørgaard får årets æres-Axgil for et mere end 50 år langt forfatterskab, samt en journalistisk karriere, som strækker sig over 8 decennier, siden hun i 1935 brød alle kønsbarrierer og fik ansættelse på Roskilde Dagblad i et journalistisk miljø, der på ingen måde var rede til kvinder. Mest kendt er Lise Nørgaard som hovedforfattter på TV-serien, Matador, som i denne sammenhæng i særlig grad udmærker sig ved på et forholdsvist tidligt tidspunkt - serien havde premiere i 1978 - at skabe en række troværdige, helstøbte, subtile homoseksuelle karakterer: Hr Schwann, Daniel Skjern, Iben Skjold-Hansen, kørelærerens Jenny og for efterfølgende at stå last og brast med dem, og forsvare deres livsvalg og deres tilstedeværelse i serien. Karakterne bliver på intet tidspunkt postulerede eller karrikerede, men lever på tidens præmisser et homoseksuelt liv ud under de samfundsmæssige begrænsninger, seriens tidsramme sætter. Serien har påvirket generationer af unge homoseksuelle og deres forældre, har rakt langt ind i kredse, der ellers ikke ville beskæftige sig med LGBT-problematikker og medvirket til at afmystificere homoseksualitet.

 
AXGIL 2014

LGBT Danmark Aktivistprisen: Christian Vincent

Christian Vincent startede egenhændigt kampagnen "Dear Russia – It’s not okay" ved at lægge en video på YouTube. Med den skabte han opmærksomhed omkring problemerne i LGBT-miljøet i Rusland. Christian stod frem som enkeltperson og opfordrede alle til at lade deres stemme blive hørt. Hans video er nu blevet set over hele verdenen og oversat til flere sprog.

 

Out & About medieprisen: DR3

DR3 har med programmer som Homolesbians, BøsseStudier og "Det jeg aldrig fik sagt - Dias historie" portrætteret livet som LGBT-person anno 2013. DR3 tilgang til emnet er seriøs, nysgerrig og sjov. Med programmerne om LGBT-liv giver DR3 den danske befolkning en mulighed for at få et mere nuanceret indblik i LGBT-personers liv.

 

Kulturprisen: Stine Josefine Dige og Maria Tran Larsen

Med bøgerne om Niller Pilfinger har Stine Josefine Dige og Maria Tran Larsen skabt to børnebøger hvor udgangspunktet er regnbuefamilien. Bøgerne er en fantasi-realistisk rejse ud i en barneverden, hvor det er lige så naturligt at have to mødre eller to fædre, som en mor og far. Stine Josefine Dige og Maria Tran Larsen har med deres bøger skabt en verden som både regnbuebørn og forældre kan spejle sig i.

 

AIDS Fondet Mangfoldighedsprisen: LGBT Asylum

LGBT Asylum hjælper personer med LGBT baggrund med at navigere i det danske asylsystem og med at etablere et socialt netværk. Organisationen får et stigende antal henvendelser fra asylansøgere og et heldigvis stigende antal frivillige. LGBT Asylum gør et vigtigt arbejde for en meget udsat gruppe LGBT -personer i Danmark.

 

Erhvervsprisen: Ulla Dalsgaard

Ulla Dalsgaard er stifter af Danish LGBT Business Network, som gennem møder og konferencer sætter LGBT og mangfoldighed på dagsordenen i danske virksomheder. Ulla Dalsgaard formår gennem netværket at bringe virksomheder og mennesker sammen om LGBT-emner i en konstruktiv og gensidig læreproces.

 

Sportsprisen: Danske Fodbold Fanklubber

Under mottoet Fodbold for alle har Danske Fodbold Fanklubber taget aktiv del i den internationale kampagne mod homofobi i fodboldens verden og har bl.a. fået DBU til at slå et slag for dette. Danske Fodbold Fanklubber kigger ikke den anden vej, når homoseksuelle oplever chikane i forbindelse med fodbold.

 

Organisationsprisen: To Russia with Love

To Russia With Love er en gruppe bestående af repræsentanter fra forskellige foreninger og organisationer der hver arbejder for LGBT-rettigheder. Sammen skabte de i august en historisk stor demonstration i København med 13.000 deltagere. Med en imponerende indsats og et forbilledlige samarbejde fik de sat national fokus på de umenneskelige vilkår for Ruslands LGBT'ere.

 

Cosy Bar Festprisen: Female Oxygen

Female Oxygen formår igen og igen at sætte seriøst fokus på lesbiskes ringe vilkår rundt om i verden og at samle penge ind til LGBT grupper i verden, der er undertrykte, usynlige eller kæmper med dødstrusler og hate crimes. Midlet er fester der appellerer til en bred gruppe af kvinder, og som også har held med at tiltrække mange frivillige hjælpere.

 
AXGIL 2013

Erhvervsprisen: Kirsten Mols Poulsen

Kirsten Mols Poulsen er leder hos Coop og mand-til-kvinde transperson. I 2012 optrådte hun flere gange i medierne med sin historie om, hvordan det er at springe ud som transkønnet leder på en større arbejdsplads.

 

Sportsprisen: Joachim Thomsen

Joachim Thomsen er en af Danmarks bedste dressurryttere. I 2012 gjorde han lyn-comeback på hesten Akeem Foldager med en flot andenplads ved Danmarksmesterskaberne i dressur.

 

Kulturprisen: Ask Helga

Ask Helga består af Lulu, Conny og Irene samt pianisten Fru Knudsen. Med bid og vid – og ekstravagante kostumer – har de i mere end 10 år fortolket alverdens pophits til stor moro for folket.

 

Out & About medieprisen: Manu Sareen

Manu Sareen har om nogen været regeringens talsmand for det kønsneutrale ægteskab. Manu Sareens engagement i LGBT-politik har dog dybere rødder, som rækker tilbage til hans tid som kommunalpolitiker i København.

 

Årets homosted: Masken Bar

Masken Bar er altid et sikker hit, når man skal i byen i København. Her er plads til både yngre og ældre, og her fester både lesbiske og bøsser, biseksuelle og transkønnede samt åbensindede heteroer.

 

Årets organisation: LGBT Færøerne

LGBT Færøerne blev grundlagt i 2011, og det ændrede rigtig meget på Færøerne. Aktivisterne i LGBT Føroyar har afholdt landsdækkende kampagner og arrangeret en lang række arrangementer heriblandt den årlige pride-parade i Torshavn. LGBT Føroyar er også politisk aktiv og kæmper for ligestilling på Færøerne.

 

LGBT Danmark Aktivistprisen: Jens Thygesen

Jens Martin Thygesen er et af de kendte navne i Aarhus. I 23 år har han været aktiv som projektleder i STOP AIDS (nu AIDS-Fondet). I de mange år har Jens gjort en uvurderlig indsats, blandt andet med organiseringen af STOP AIDS’ frivillige og kontaktpersoner.

 
AXGIL 2012

Erhvervsprisen: Homoware

Homoware er et af de mest kendte brands i LGBT-miljøet. Det er bestemt ikke ufortjent, for siden Henning og Michael overtog forretningen, har den udviklet sig meget. Samtidig har Homoware en velgørenhedspolitik og har støttet alt fra Rocco-fester til Copenhagen Pride, Lambda i Odense og Mr Leather Europe 2011.

 

Sportsprisen: Gunnar Jonson

Gunnar Jonson har opbygget triatlon-gruppen Tri Out, og klubben har kunnet melde sig ind i Dansk Triatlon Forbund. Gunnars programmer, motivation og store engagement har skabt grobund for vækst i Pan Idræt og endnu en platform, hvorfra LGBT-personer kan dyrke idræt i et åbent og frit miljø.

 

Kulturprisen: Poul Sylvestersen

Poul Sylvestersen er arrangør af drag-konkurrencen Nattens Dronning i Odense. Her har han formået at skabe en yderst populær homoevent, der trækker folk til fra hele landet. De fleste danske drags sætter stor pris på at kunne sige, at de har været med på scenen under Nattens Dronning.

 

Årets medieperson: Sarah Skaalum

Sarah Skaalum, valgte i forbindelse med sin deltagelse i X Factor at være ærlig omkring sin seksualitet over for en nysgerrig presse og offentlighed. Det er flot gået af en på det tidspunkt bare 15-årig. Sarah er et stærkt forbillede for andre unge, når det gælder om at stå ved den, man er.

 

Årets homosted: Lesbisk Kaffe & Ølbar

Lesbisk Kaffe & Ølbar emmer af hygge og personlighed med masser af stearinlys og nostalgisk indretning. Her kan lesbiske og andre hænge ud over en kop kaffe eller en avis i dagtimerne. Dette har længe været et stort ønske for bl.a. børnefamilierne. Lesbisk Kaffe & Ølbar er nytænkende imagemæssigt og ligner ikke andre homobarer i København.

 

Årets organisation: Lambda

Lambda i Odense har med aktiviteter som café, fester, sport, filmfestival, rådgivning og meget andet skabt særlige tilbud til fynske LGBT’er. Tilbud, som ofte har opnået synlighed langt uden for Fyn. Lambda i Odense er en af hjørnestenene i Danmarks LGBT-miljø.

 

LGBT Danmark Aktivistprisen: Jytte Madsen

Jytte Madsen har siden 1986 været rådgiver i rådgivningen i LGBT Århus. Jytte har ikke været aktiv på barrikaderne og fremme i spotlyset, men har tværtimod været den stille anonyme stemme, der har lagt øre til mange personlige fortællinger og været en støtte for mange unge og ældre homoseksuelle gennem nu 25 år.

 
CGLcc Award 2011

Erhvervsprisen: First Hotel Skt Petri

First Hotel Skt Petri, First Hotel Vesterbro og First Hotel Kong Frederik udviser i forbindelse med modtagelsen af homoseksuelle gæster en åbenhed og forståelse, som ikke er almindelig udbredt i hotelbranchen. Men First Hotels er også gået skridtet videre og kommunikerer nu direkte til LGBT-miljøet og støtter forskellige LGBT-arrangementer.

 

Sportsprisen: Allan Nielsen

Efter målmand Arek Onyszkos’ bog med udfald mod homoseksuelle, valgte den tidligere professionelle fodboldspiller Allan Nielsen og tre andre fodboldspillere at iføre sig T-shirts med teksten I’m gay til Dansk Fodbold Award. Formålet var at tage afstand til homofobien i fodboldverdenen. Det er sjældent, at heteroseksuelle mænd så aktivt viser solidaritet med homoseksuelle, og endnu mere sjældent at en kendt sportsmand gør det.

 

Kulturprisen: Schwanzen Sänger Knaben

Schwanzen Sänger Knaben har i snart en menneskealder underholdt Danmark med deres gennem-musikalske, skarpe og skæve sange, som for eksempel Sangen om lokkerbarnet Ib Jensen og Røven var hans held. Der er ikke dét tabu, som Schwanzen Sänger Knaben ikke tør tage under kærlig musikalsk behandling.

 

Årets medieperson: Jesper Høg

Politiassistent Jesper Høg er projektleder for politiets kampagne mod hadforbrydelser og fungerer ofte som talsmand, når det gælder om at forklare, hvorfor det er vigtigt at anmelde hadforbrydelser mod for eksempel LGBT-personer. Jesper Høg er med til at sætte fokus på en vigtig sag.

 

Årets aktivist: Mette Bugge

Mette Bugge var som frivilligkoordinator i World Outgames med til at tage sig godt af andre aktivister. Men selv har hun også som aktivist i Pan Dans været med til at arrangere den store danseturnering Nordic Open, og hun er en af de aktive kræfter i Women’s Space. Og med Mindful Moves har Mette Bugge hjulpet andre til vægttab gennem dans.

 

Årets organisation: Copenhagen Pride

Det er ikke givet, at Copenhagen Pride er en stor succes. Derfor er det flot, at Copenhagen Pride blev så stor en begivenhed i 2010, året efter World Outgames. Man kunne frygte, at World Outgames ville tage luften ud af priden det efterfølgende år, men det skete bestemt ikke.

 

Årets homosted: Centralhjørnet

Danmarks ældste homobar er i dag mere levende end nogensinde. Det skyldes ikke mindst det gennemtænkte ansigtsløft – eller renovering om man vil – som har formået at opgradere stedet, uden at det mistede sin ånd og stemning. Med både pynt og underholdning, hvor for meget er bedre end for lidt, er Centralhjørnet en af Københavns mest festlige barer.

 
CGLcc Award 2010

Kulturprisen: Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival

For professionelt gennem flere årtier at have lavet filmfestivalen samt udbredt kendskabet og adgangen til LGBT-film. CGLFF har skabt en filmfestival på et højt internationalt niveau, som er blevet en af de vigtige årlige kulturelle begivenheder i København.

 

Sportsprisen: Copenhagen Wolves

For med deres synlighed aktivt at vise mangfoldigheden i LGBT-miljøet. Ved at udgive en kalender, ved at stille op i medierne og ved at deltage i Høvdingbold på DR, er rugby-holdet med til at udvide opfattelsen af, hvordan bøsser også kan være.

 

Erhvervsprisen: Dan Boyter, Pressalit

For at stille op som rollemodel for andre LGBT’ere og vise, at man godt kan være erhvervsleder samtidig med, at man er åben bøsse. Ved at være åben omkring sin seksualitet har Dan Boyter vist, at man kan bevare sin integritet – også selv om man arbejder i toppen af erhvervslivet.

 

LGBT-prisen: Sabaah

For at skabe et særligt tilbud til LGBT-personer med en anden etnisk baggrund end dansk. Sabaah har dels støttet en gruppe unge, som det traditionelle LGBT-miljø ikke havde en god kontakt til, og dels være med til at udvikle og berige LGBT-miljøet i København.

 

Tak for støtten: Pia Allerslev

For at være en politiker, der utrætteligt har stillet op med støtte og opbakning til World Outgames, samt for – som en af flere politikere – at give sin opbakning til, at der skal etableres et LGBT-kulturhus i København.

 
CGLcc Award 2009

Årets politiker: Steffen Jensen
Årets unge aktivist: Nanna Moe

Årets iværksætter: Bert Svalebølle

Årets eventmager: Lars Andersen

 

 

Rainbow Business Denmark
c/o Jailhouse, Studiestræde 12
1455 København K
CVR: 37283169

SJELDANI Boligadministration
P. Knudsens Gade 1
2450 København SV
Tlf.: 33242111

Email: info@sjeldani.dk
Hjemmeside: www.sjeldani.dk


Antal besøgende: 209603 (denne uge: 4344)